V ÚTERÝ 7.5.2024 BUDE KNIHOVNA ZAVŘENÁ.

Bude ze mě jednou spisovatel nebo ilustrátor?

Naše knihovna členem sdružení Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP), což nám každoročně poskytuje příležitost žádat o granty podporující čtenářství. V letošním roce jsme získali finanční podporu pro náš projekt s názvem „Bude ze mě jednou spisovatel nebo ilustrátor?“, na kterém jsme spolupracovali společně se Základní školou Dolní Lhota.

Cílem tohoto projektu bylo umožnit dětem vytvořit vlastní knihu od začátku do konce.

Každá třída přišla do naší knihovny, kde se děti seznámily s tím, co by měla kniha obsahovat, jak se skládá a jak mohou knihy stylizovat různými tématy. Následně se spolu se svými učitelkami pustili do práce, psali básně, povídky, pohádky a malovali obrázky. Některé děti pracovaly samostatně, jiné ve dvojicích. I přes několikanásobné přepisování a občasné únavy dětí, jejich úsilí stálo za to. Vzniklo pět úžasných knih, každá reprezentující jednu třídu.

Každá třída se zaměřila na specifické téma:

  • Prvňáčci: Písmenková knížka
  • Druháčci: Popletené pohádky
  • Třeťáčci: Třeťáci jsou kamarádi a mají se rádi
  • Čtvrťáci: Kniha zvířat
  • Páťáci: Sport je život

Poslední školní den před Vánocemi se v naší škole nesl ve znamení radosti a dárečků. Společně s panem starostou Jaroslavem Masařem jsme se vydali k dětem, abychom slavnostně předali knihy. Každý žák si odnesl domů knihu obsahující texty a obrázky své třídy. Pro prvňáčky vznikla pouze jedna kniha, kterou si nechali ve své třídě.
Pro naši školní knihovnu vznikla speciální kniha, která shromažďuje příspěvky žáků od prvního do pátého ročníku. Tato jedinečná sbírka je nyní k dispozici nejen k zapůjčení v knihovně, ale můžete si ji v klidu přečíst i doma.

V naší fotogalerii zde na webu si můžete prohlédnout ukázky toho, jak se dětem podařilo skvěle naplnit tato témata.
Těšíme se z toho, že tato kniha přinesla dětem radost a inspiraci. Věříme, že jsme tímto alespoň trochu přiblížili dětem vztah ke knihám a kdo ví, možná z některých z nich skutečně vyroste talentovaný spisovatel nebo ilustrátor.

Rádi bychom upřímně poděkovali všem našim paním učitelkám za jejich trpělivost s tvorbou knihy, která stála více úsilí než jsme na začátku předpokládali a zabrala opravdu poměrně hodně času. Doufáme, že na naši knihovnu za tyto naše nápady nezanevřou. 😉